Dostupni linkovi

Američki general Dempsi u posjeti Iraku


Načelnik Združenog štaba američke vojske, general Martin Dempsi doputovao je danas u nenajavljenu posjetu Iraku, prvu od kako je međunarodna koalicija predvođena SAD počela vazdušne udare protiv ekstremista Islamske države u toj zemlji.

Dempsijeva posjeta uslijedila je samo dva dana nakon što je rekao Kongresu da će SAD razmotriti slanje skromnog broja američkih vojnika kao pomoć vojsci Iraka u borbi protiv Islamske države.

Iračka vojska i bezbjednosne snage, koje su obučavali Amerikanci, "oduvani" su u ofanzivi Islamske države koja je počela ovog ljeta, kada je ta ekstremistička grupa osvojila veći dio sjevernog i zapadnog Iraka, uključujući i drugi najveći grad Mosul.

Portparol Dempsija, pukovnik vazduhoplovstva Ed Tomas, rekao je da general planira da posjeti američke vojnike, komandante i iračke lidere.

"Osnovna svrha njegove posjete je da iz prve ruke osmotri situaciju u Iraku, primi raporte, i stekne bolji uvid u napredovanje kampanje", rekao je Tomas.

Dempsi se već u Bagdadu sastao sa američkim ambasadorom Stjuartom Džonsom i premijerom Iraka Hajderom el Abadijem, dodao je njegov portparol.

XS
SM
MD
LG