Dostupni linkovi

Nema signala robota s komete


Evropska agencija za istraživanje svemira (ESA) nije od subote ujutro dobila nikakve signale robotske stanice "File" (Philae) uprkos tome što je pokušavala da uspostavi komunikaciju s njom, izjavio je šef misije.

Paolo Feri, šef misije ESA, rekao je za Agenciju AP da svemirska sonda "Rozeta" koja je u blizini, nije dobila signale "Filea" koji je na površini komete "67P/Čurjumov-Gerasimenko".

ESA je u petak poslala komandu "Fileu" da se pomjeri iz sjenke, da bi njegovi solarni paneli mogli da mu napune baterije.

Čak i ako je to operacija bila uspješna, danima ili nedjeljama može potrajati dok se baterije "Filea" napune dovoljno da bi robot ponovo poslao signale.

"Ne znamo da li će se ikada dovoljno napuniti da bi se ponovo upravljalo robotom", izjavio je za AP Feri.

"Veoma je mala vjerovatnoća da ćemo uskoro uspostaviti bilo kakvu komunikaciju, ali ipak orbiter (Rozeta) će nastaviti da 'sluša' moguće signale 'Filea' ", rekao je on.

U srijedu, "File" se na kometi neplanirano spustio pored jedne litice koja uglavnom sprječava svjetlost Sunca da stigne do njegovih solarnih panela.

To istorijsko slijetanje je vrhunac 10-godišnjeg putovanja sonde "Rozeta". Pošto je sletio na kometu, 500 miliona kilometara udaljenu od Zemlje, robot "File" je izveo niz testova i preko "Rozete" poslao na Zemlju mnogo podataka i fotografije.

XS
SM
MD
LG