Dostupni linkovi

Slovaci biraju lokalne vlasti


Slovaci od jutra na sedmim lokalnim izborima odlučuju o tome kako će novi predstavnici 2.926 gradova i opština uticati na njihov svakodnevni život i podijeliti preko 3,6 milijardi eura kojima godišnje raspolažu lokalne samouprave u Slovačkoj.

Na izborima koji se najviše odražavaju na svakodnevni, obični život, preko 4,4 miliona slovačkih birača na 5.989 birališta bira gradonačelnike i predsjednike opština i lokalne odbornike.

Za izbore koji su i posljednje realno odmjeravanje snaga pred parlamentarne izbore 2016. godine, slovačka parlamentarne stranke postavile su preko 20.000 kandidata za odbornike.

Najoštrija stranačka konkurencija je u regionalnim metropolama i velikim gradovima, među kojima najviše gradonačelnika brani vladajuća stranka SMER premijera Roberta Fica.

Vladajući Ficovi socijalisti postavili su najviše kandidata - 10.000 za odbornike, 1.600 kandidata za predsednike opština i 74 za gradonačelnike.

Realni pobjednik lokalnih izbora u Slovačkoj su, međutim, po pravilu, prije nego neka od političkih stranaka, nezavisni kandidati.

Analitičari očekuju odziv kao i prije četiri godine kada je na lokalne izbore izašla polovina registrovanih birača.

Prve rezultate slovački Zavod za statistiku počeće da objavljuje odmah nakon zatvaranja birališta u 20 časova a konačne će saopštiti u nedjelju.

XS
SM
MD
LG