Dostupni linkovi

Aktivisti pozivaju vođe G20 da se bave korupcijom


Organizacije za borbu protiv korupcije i ljudska prava pozvale su lidere G-20 da se bave korupcijom kao glavnom temom na svom samitu ovog vikenda u Brizbejnu u Australiji ocenjujući da ona najviše nanosi štete siromašnim zemljama usisavanjem preko potrebnog novca koji bi mogao da se uptrebi za poboljšanje zdravstvenih sistema, škola i puteva.

Grupa Uan (ONE), sa sedištem u Vašington, jedna od grupa koja se zalaže da korpucija bude glavna tema, nedavno je izdala izveštaj u kome se procenjuje da pranje novca, podmićivanje i utaja poreza koštaju svet u razvoju više od hiljadu milijardi dolara godišnje.

Ta grupa takođe procenjuje da bi se moglo sprečiti do 3,6 miliona smrtnih slučajeva kada bi novac izvučen iz najsiromašnijih zemalja kroz korupciju bio uložen u zdravstvene sisteme.

Organizacije Transarensi Internešenal, Amnesti Internešenal i druge grupe pozvale su vođe zemalja G-20, grupe najbogatijih zemalja i zemalja u brzom razvoju, da donesu konkretne rezultate na samitu.

One su posebno pozvale da se suzbije upotreba kompanija paravana koje kriju prave vlasnike tih firmi. Aktivisti za borbu protiv korupcije traže da se formiraju javni registri koji će pokazati ko je zapravo vlasnik kompanija i ko od njih profitira.

XS
SM
MD
LG