Dostupni linkovi

Susedi Sirije smanjuju prijem izbeglica


Zemlje koje se graniče sa Sirijom - Liban, Turska, Jordan i Irak, znatno smanjuju broj prijema izbeglica iz Sirije jer ne mogu više da se izbore s velikim dolaskom Sirijaca koji beže od rata, saopštio je danas Norveški savet za izbeglice.

Broj izbeglica koji beže od građanskog rata u Siriji, opao je za 88 odsto u oktobru u odnosu na mesečni prosek 2013. godine. U oktobru je izbeglo 18.500 Sirijaca, dok ih je bilo 150.000 u oktobru 2013. godine, navodi se u saopštenju norveške nevladine organizacije.

Liban, Turska, Jordan i Irak su zajedno primile više od tri miliona izbeglica od početka konflikta u toj zemlji u martu 2011. godine. Ostale zemlje regiona su primile oko 50.000 izbeglih Sirijaca, što je dva odsto od ukupnog broja izbeglica.

"Ovo što se danas dešava predstavlja rezultat naše nesposobnosti da pružimo podršku tom regionu. Svedoci smo potpunog kolapsa međunarodne solidarnosti prema milionima sirijskih civila", rekao je generalni sekretar Norveškog saveta za izbeglice, Jan Egeland.

XS
SM
MD
LG