Dostupni linkovi

Glavni haški tužilac Brammertz u posjetu regiji


Glavni haški tužitelj na Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Serge Brammertz otputovao je u srijedu u Sarajevo gdje će boraviti do 14.studenog , nakon čega će idući tjedan otići u Beograd, također u trodnevni posjet (od 17.do 19.studenog).

Posjet je iz ureda tužitelja opisan kako dio priprema za redovno izvješće Vijeću sigurnosti UN-a, koje se podnosi u sklopu završne strategije rada ICTY-a – svakih pola godine.

Tijekom svog posjeta Sarajevu Brammertz će se sresti s glavnim tužiteljem Goranom Salihovićem, predsjednikom Suda Bosne i Hercegovine Meddžidom Kresom i predstavnicima udruženja žrtava. Tužitelj će također sresti veleposlanika Jonathana Moore-a, vođu misije OSCE-a u BiH, kao i predstavnike međunarodne zajednice.

U Beogradu će se Brammertz pak sresti s premijerom Aleksandrom Vučićem, ministrom unutarnjih poslova Nebojšom Stefanovićem, ministrom obrane Bratislavom Gaišićem, ministrom pravosuđa Nikolom Selakovićem i tužiteljem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem. U drugom dijelu posjeta predviđen je susret i s predstavnicima međunarodne zajednice.

Izvješće glavnog haškog tužitelja Brammertza najavljeno je pred Vijećem sigurnosti UN-a u drugom tjednu prosinca ove godine, javio je naš novinar Goran Jungvirt.


XS
SM
MD
LG