Dostupni linkovi

SAD i Kina smanjuju zagađenje


Najveći svetski zagađivači ugljendioksidom, Kina i SAD, dogovorile su nacrt sporazuma u vezi sa smanjenjem emisije gasova koji dovode do efekta staklene bašte.

Prema tom sporazumu, koji su najavili američki predsednik Barak Obama i kineski predsednik Si Đinping u Pekingu, SAD će se obavezati da smanji nivo emisije gasova staklene bašte za 26 do 28 odsto do 2025. u odnosu na nivo iz 2005. godine, objavio je Raša tudej.

Dosadašnji cilj SAD je bio da smanjenje bude 17 odsto do 2020. godine, a dugoročno, 80 odsto do 2050. godine.

Sa svoje strane Kina se obavezala da će zaustaviti rast emisije štetnih gasova do 2030. godine, mada nije objavila procente svog ograničenja.

Ovo je prvi put da je Kina obećala da će ispuniti takav cilj. Predsednik Si je izjavio da će Kina do 2030. godine, 20 odsto svojih potreba za energijom zadovoljiti iz alternativnih izvora, kao što su solarna i energija vetra.

U susret sastanku 2015. u Parizu, na kojem će se na međunarodnom nivou razgovarati o borbi protiv globalnog zagrevanja, SAD i Kina se nadaju da će njihov novi dogovor motivisati druge zemlje da ih slede i postave sebi ambiciozne planove kada je reč o smanjenju emisije gasova staklene bašte.

XS
SM
MD
LG