Dostupni linkovi

U Omanu pregovori o iranskom nuklearnom programu


Visoki zvaničnici Irana i predstavnici Grupe 5+1 (SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija, Kina i Nemačka) sastaju se danas u Omanu, gde će razgovarati o spornom iranskom nuklearnom programu.

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif i američki državni sekretar Džon Keri razgovarali su u Maskatu, u Omanu, u nedelju i ponedeljak o nuklearnom programu Irana, ali nikakav napredak nije postignut u cilju postizanja sporazuma pre 24. novembra, kada je za to određen rok.

"Još uvek ne možemo razgovarati o napretku, ali optimisti smo i nadamo se da ćemo postići dogovor pre 24. novembra", rekao je zamenik iranskog ministra spoljnih poslova Abas Aragči.

Razgovor Kerija i Zarifa usledio je par dana pošto je list Vol strit džornal objavio da je američki predsednik Barak Obama proslog meseca tajno pisao iranskom vrhovnom verskom vođi ajatolahu Aliju Hamneiju nudeći mu saradnju.

U tom tekstu se navodi da je Obama izneo uveravanja da SAD vazdušnom kampanjom protiv Islamske države u Iraku i Siriji nemaju nameru da svrgavaju i režim sirijskog predsednika Bašara el Asada koji je blizak partner Teherana.

Obama je, takođe, ponudio saradnju Iranu u borbi protiv Islamske države, uz uslov da dogovor o nuklearnom programu bude postignut do novembra.

XS
SM
MD
LG