Dostupni linkovi

Katalonija: U nedjelju simbolično izjašnjavanje građana


U Kataloniji će sutra biti održano simbolično izjašnjavanje građana o nezavisnosti regiona od Španije, uprkos blokadi koju je proglasio španski Ustavni sud.

Španski Ustavni sud suspendovao je 4. novembra održavanje "konsultovanja građana" o nezavisnosti Katalonije, koje je bilo predviđeno za 9. novembar.

Portparol katalonske regionalne vlade Fransesko Oms saopštio je ranije da odluka suda da blokira glasanje predstavlja gušenje slobode izražavanja i slobode mišljenja.

"Odgovor je kategoričan: proces konsultacija će biti održan", izjavio je Oms na konferenciji za novinare.

Sjeveroistočna oblast Katalonije odustala je u oktobru od planova da 9. novembra održi neobavezujući referendum o nezavisnosti od Španije, pošto je sud proglasio takvo izjašnjavanje neustavnim.

Lider Katalonije Artur Mas umjesto toga objavio je planove da istog dana budu održane takođe neobavezujuće "konsultacije građana", alternativno glasanje, otvoreno za svakog ko želi da se izjasni, a u čijoj će organizaciji učestvovati dobrovoljci.

Pravo glasa imaće 5,4 miliona Katalonaca i stranaca koji imaju državljanstvo, starijih od 16 godina, pred kojima će se naći dva pitanja: "Da li želite da Katalonija bude država?" i ukoliko je to slučaj, "Da li želite da ova država bude nezavisna?".

XS
SM
MD
LG