Dostupni linkovi

Kina traži pomoć stranih zemalja protiv korupcije


Kineski borci protiv korupcije žele stranu pomoć u svom lovu na korumpirane političare koji su pobjegli iz Kine i sakrili novac do kojeg su došli na nelegalan način, ali sumnja u kinesko pravosuđe mogla bi da odvrati SAD i druge zemlje da joj zdušno pomognu.

Očekuje se da lideri azijsko-pacifičkih zemalja, koji će se u ponedjeljak i utorak okupiti u Pekingu, ozvaniče mrežu saradnje u razmjeni informacija o slučajevima korupcije i pomognu da bude vraćen novac koji je nelegalno prebačen preko granica.

Peking tvrdi da je od sredine 1990-tih izmedju 16 i 18 hiljada korumpiranih političara i zaposlenih u državnim preduzećima pobjeglo iz Kine ili se krije zajedno sa nelegalno stečenom imovinom, koja se ukupno procijenjuje na više od 800 milijardi juana (135 milijardi dolara).

"Radimo na stvaranju takozvane antikorupcijske i transparentne mreže. Ova grupa će pokušati i okupiti stvarne operativce koji će podijeliti informacije o pojedinačnim slučajevima, o tome kako da se privedu počinioci krivičnih djela pravdi i, ako je neophodno, povrate izgubljena sredstva", rekao je Alan Bojar, izvršni direktor sekretarijata Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEK).

Peking je inicirao taj projekat, koji su podržale i SAD i ministri spoljnih poslova 21 zemlje članice APEK.

XS
SM
MD
LG