Dostupni linkovi

Nasilje u Bruxellesu, željeznički promet u Njemačkoj prekinut


Prosvjedi i štrajkovi diljem Europe. S bruxelleskih ulica noćas su se razišli deseci tisuća prosvjednika protiv novih vladinih mjera štednje, a željeznički promet u Njemačkoj potpuno je prekinut jer su strojovođe počeli četverodnevni štrajk. Kancelarka Angela Merkel pozvala je sindikate na pregovore s upravom Deutche Bahna, ali odgovor nije dobila. Za zahtjeve vozača vlakova - putnici nemaju razumijevanja.

Na prosvjedima protiv vladinih mjera štednje u Bruxellesu izbili su sukobi u kojima je ozlijeđeno više osoba. O težini ozljeda nema pouzdanih informacija.
Belgijski mediji pozivaju se na Crveni križ, koji navodi da je hitna pomoć intervenirala 33 puta, a 21 osoba je prevezena u bolnicu. Među ozlijeđenima ima policijaca i prosvjednika. Prema policijskim podacima, u prosvjedima je sudjelovalo 100.000 ljudi, a sindikati navode da ih je bilo 120.000.

Na ulicama ima zapaljenih automobila i razbijenog stakla. Srušeni su i prometni znakovi. Nasilje se dogodilo na kraju prosvjeda kada je dio prosvjednika htio promijeniti rutu i proći ulicama koje nisu bile predviđene za povorku. Policija je reagirala suzavcem i vodenim topovima.

To je početak niza prosvjeda koji se očekuju u sljedećih nekoliko tjedana. Riječ je o kontraofenzivi sindikata, socijalista, zelenih i stranaka krajnje ljevice protiv mjera koje je najavila vlada Charlesa Michela.

XS
SM
MD
LG