Dostupni linkovi

Lagumdžija:Nova šansa koju treba iskoristiti


Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija smatra da je inicijativa šefova diplomatija Velike Britanije i Njemačke, koja sadrži potrebne reforme za deblokadu procesa eurointegracija, velika šansa za BiH koju treba iskoristiti.

Lagumdžija je po povratku iz Berlina, gdje je učestvovao na konferenciji ministara vanjskih poslova zapadnog Balkana, izjavio novinarima da ova inicijativa predstavlja konkretizaciju novog pristupa EU prema BiH definisanom u aprilu.

On je rekao da je inicijativa, Franka Valtera Štajnmajera i Filipa Hamonda u Berlinu dobila "potpuni zamah", te najavio da bi za 10 dana u Briselu trebalo da budu predstavljeni projekti u okviru inicijativa Jadransko-jonske saradnje.

"Vjerujemo da će se u Beču u avgustu naredne godine okončati prva faza takozvanog `B procesa` od Berlina do Beča, gdje bi trebali da imamo konkretizaciju regionalnih projekata - Jadransko-jonski koridor koji radimo sa Hrvatskom, Crnom Gorom i Albanijom, kao i pruga Sarajevo – Beograd, preko Doboja, Tuzle i Zvornika, kao i projekat saradnje malih i srednjih preduzeća iz regiona", naveo je Lagumdžija.

Prema njegovim riječima, ova inicijativa bi mogla da posluži kao osnova za formiranje nove vlasti u BiH na svim nivoima, od koje se očekuje da ovu šansu prihvati tako što će je što prije realizovati.

"To podrazumijeva pisanu izjavu, odnosno obavezivanje BiH da će biti realizovano ono što nam je Evropa ponudila. Sada je sve do nas. To podrazumijeva da nove vlasti imaju dobru platformu za realizaciju ne samo našeg evroatlanskog puta, nego i za hvatanje u koštac sa ekonomskim i pravnim reformama, kao i reformom javne uprave", rekao je Lagumdžija.

Lagumdžija je potvrdio da narednih pet godina neće biti proširenja EU, te da šest zemalja - Makedonija, Crna Gora, Srbija, Albanija, BiH i Kosovo, koje čekaju na prijem, za to vrijeme mogu dosta učiniti na ispunjavanju obaveza za ulazak u EU.

XS
SM
MD
LG