Dostupni linkovi

Ambasada SAD u Prištini odbacila mogućnost intervencije zbog krize


Političari na Kosovu su ti koji trebaju pronaći rešenje za formiranje novih institucija, izjavila je američka ambasadorka u Prištini, Tracey Ann Jacobson.

Ona je izbacila mogućnost da će SAD intervenisati u pronalaženju rešenja ovoj krizi.

Jacobson je u četvrtak bila gost debate Pokreta FOL na kojoj se govorilo o izazovima i verskoj toleranciji na Kosovu, borbi protiv korupcije i o poslednjim političkim dešavanjima a nakon izbora 8. juna.

Američka ambasadorka je poručila da se rešenje političke blokade treba pronaći unutar Ustava i presude Ustavnog suda.

Prema njenim riječima, za izlazak iz krize potrebna je komunikacija između političkih partija, te je pozvala lidere da prihvate poziv Predsjednice Atifete Jahjage za zajednički sastanak.

“U situaciji smo gdje imamo odluku Ustavnog suda koja kaže da Demokratska partija Kosova (PDK) ima pravo da predloži predsjednika Skupštine, ali znam da i koalicija ima sporazum koji predviđa da Isa Mustafa bude predsjednik Skupštine, a Ramush Haradinaj premijer. Ali, ukoliko se građani pozivaju da izađu na ulice zbog toga što ovaj sporazum ne može da se sprovede, mislim da je to samo politički manevar”, kazala je Jacobson.

Drugo rješenje može biti da političke partije podrže kandidata PDK za predsjednika Skupštine, da bi potom Skupština sazvala sjednicu i otvorila put za formiranje vlade.

“Odbijanje da se sjednica Skupštine sazove bez sporazuma o predsjedniku takođe je politički manevar”, kazala je ona.

XS
SM
MD
LG