Dostupni linkovi

Inzko u izvještaju Ki-moonu: BiH se kreće silaznom putanjom


Visoki predstavnik Valentin Inzko podnio je redovni izvještaj Ban Ki-moonu, generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija, u kojem je prezentirao stanje u vezi s provedbom Mirovnog sporazuma u Bosni i Hercegovini za period od 21. aprila 2014. do 21. oktobra 2014. godine, saopšteno je iz OHR-a.

Inzko je pozorio kako je silazna putanja kojom se kreće Bosna i Hercegovina, nažalost, nastavljena i da su najveći problemi uzrokovani opstrukcijom i neefikasnošću na različitim nivoima vlasti.

Socijalne i ekonomske teškoće, koje su posljedica takve situacije, dodatno su usložnjene zbog katastrofalnih posljedica proljetnih poplava koje su rezultirale štetama u iznosu većem od dvije milijarde eura.

Visoki predstavnik je naglasio da je za rješavanje ove situacije "potrebno odlučno prestati s dosadašnjom praksom i početi s novim načinom vođenja politike.“

Neuspjeh vlasti da uspješno reaguju na poplave, neprekidna osporavanja Dejtonskog sporazuma i antidemokratska izborna retorika predstavljaju ozbiljne probleme, rekao je visoki predstavnik u svom izvještaju.

Inzko je naglasio da u navedenom periodu vlasti nisu načinile nikakve konkretne pomake u smislu realizacije ciljeva koje je postavio Upravni odbor Vijeća za provedbu mira; niti je u Mostaru uspostavljen pravičan i ustavan izborni sistem.

Visoki predstavnik će se obratiti Savjetu bezbjednosti UN-a 11. novembra 2014. godine kako bi ih direktno informisao o situaciji u Bosni i Hercegovini.

XS
SM
MD
LG