Dostupni linkovi

BF: Dogovor o civilnoj vlasti


Političke partije, predstavnici civilnog društva, verski i plemenski lideri i predstavnici vojske u Burkini Faso postigli dogovor o civilnoj prelaznoj vladi.

Predsednici Nigerije, Senegala i Gane juče su boravili u Uagaduguu kako bi posredovali u dogovorima o prenosu vlasti pošto je Afrička unija vojnim liderima Burkine Faso dala dve nedelje da odstupe u korist privremenih civilnih vlasti.

Prelazna vlada imala bi mandat godinu dana, a izbori bi bili organizovani do novembra 2015. godine. Dogovoreno je da će "ugledna civilna ličnost" biti imenovana za prelaznog lidera zemlje.

Vojska Burkine Faso postavila je u nedelju pukovnika Isaka Jakubu Zidu za novog lidera, pošto je predsednik te zapadnoafričke države Blez Kompaore posle nasilnih protesta podneo ostavku nakon 27 godina na vlasti.

Pod medjunarodnim pritiskom, Zida je u utorak rekao da će predati vlast civilima.

Predsednik Kompaore podneo je ostavku u petak, nakon što su demonstranti upali u parlament i zapalili ga. Oni su dva dana protestovali zbog namere Kompaorea da proturi ustavni amandman koji bi mu omogućio da se kandiduje za još jedan, peti predsednički mandat.

XS
SM
MD
LG