Dostupni linkovi

U sukobima u Libiji za tri nedelje ubijeno skoro 400 ljudi


U sukobima snaga lojalnih libijskoj vladi s pripadnicima islamističkih grupa i naoružanih ekstremističkih jedinica u potekle tri nedelje ubijeno je skoro 400 ljudi, rekli su danas medicinski zvaničnici i vojni komandanti.

Međunarodno priznata vlada postavljena posle izbora ove godine, nalazi se u grudu Tobruku na istoku zemlje, dok vlada islamista koju je podrzavao prethodni saziv parlamenta, ima sedište u Tripoliju.

Komandant ekstremističkih jedinica iz Tripolija rekao je da je najmanje 140 ljudi ubijeno u borbama u gradu Kikla, južno od Tripolija, gde su se mladi ekstremisti sukobili sa snagama odanim vladi koje su došle iz zapadnog grada Zintana.

U Bengaziju, na istoku zemlje, snage odane vladi među kojima su i jedinice predvođene bivšim generalom Halifom Hifterom, od sredine oktobra se bore s islamistčkim grupama za kontrolu tog grada.

Među islamskim ekstremistima je Ansar al-šarija koji je osumnjičen za napade 2012. na dipmomatsku misiju SAD u kojem su ubijeni američki ambasador i još troje Amerikanaca.

Lekari kažu da su u Bengaziju ubijena 252 čoveka od 1. oktobra.

Međunarodna organizacija Hjuman rajts voč saopštila je dansa da je pronašla podatke o upotrebi nagaznih mina u Tripoliju.

XS
SM
MD
LG