Dostupni linkovi

Tribunal ponovo želi pustiti na slobodu Šešelja


Raspravno vijeće Haškog suda (ICTY) u slučaju protiv vođe srbijanskih radikala Vojislava Šešelja izdalo je nalog u vezi „mogućeg privremenog puštanja na slobodu“ optuženog, javlja dopisnik RSE.

Naime Raspravno vijeće je dobilo dodatne povjerljive informacije koje upućuju na pogoršanje zdravlja optuženog.

„S obzirom na ovaj novi razvoj situacije Vijeće razmatra privemeno puštanje na slobodu optuženog.“, stoji u nalogu sudaca kojim su pozvane holandske i srbijanske vlasti da se do 18 sati u srijedu izjasne o mogućem privremenom puštanju optuženog (proprio motu – prema vlastitom nahođenju sudaca).

Suci žele garancije od srbijanskih vlasti da Šešelj neće biti u kontaktu sa svjedocima ili žrtvama i da će se iz Srbije vratiti na Haški sud, kada se to naloži.

Podsjetimo Šešelju je presuda trebala biti izrečena u oktobru prošle godine, no optuženi je uspio diskvalifikovati jednog od sudaca iz Vijeća, nakonnakon čega je slučaju dodijeljen novi sudac koji se i dalje upoznaje sa slučajem.

Šešelja optuženog za ratne zločine suci već pokušali pustiti iz pritvora ranije ove godine, no on je odbio pristati na uslove privremene slobode.

XS
SM
MD
LG