Dostupni linkovi

Počelo uklanjanje radioaktivnog otpada iz Fukušime


Operator uništene japanske nuklearne elektrane Fukušima uklonio je 400 tona potrošenih uranijumskih gorivnih šipki iz zgrade sa oštećenim reaktorom, na početku operacije čišćenja koja bi mogla da traje decenijama.

Uklanjanje prvih nuklearnih šipki trajalo je godinu dana i predstavlja rijetki uspjeh za Tokijsku elektrodistribuciju /TEPKO/ od kada su se reaktori u centrali istopili poslije zemljotresa i cunamija u martu 2011. godine.

Operacija čišćenja opterećena je kašnjenjima i curenjem radioaktivne vode. TEPKO je danas dovršio uklanjanje 1.331 potrošene šipke sa gornjeg nivoa teško oštećene zgrade sa reaktorom broj četiri, saopštio je portparol kompanije.

Ovaj objekat predstavlja poseban razlog za brigu jer bi mogao da se potpuno sruši u slučaju još jednog zemljotresa, poslije čega bi potrošeno atomsko gorivo bilo potpuno izloženo.

TEPKO treba da ukloni još 180 gorivnih elemenata koji nisu iskorišteni, ali se smatraju za manje opasne od potrošenog goriva. Neupotrijebljene šipke biće premještene u reaktor broj šest, koji nije oštećen u katastrofi prije više od tri godine, najvećoj nuklearnoj nesreći od Černobila 1986. godine.

XS
SM
MD
LG