Dostupni linkovi

Kukan: Optužbe o korupciji uzdrmale kredibilitet Euleksa


Šef delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Srbijom Eduard Kukan rekao je da se boji da su optužbe o korupciji i pokušajima zataškavanja slučajeva kojima se bavi Euleks već uzdrmale kredibilitet te misije EU, pokrenute s ciljem uvođenja vladavine prava na Kosovu.

Kukan je za list "Danas" rekao da razmatranje svih pitanja koja se odnose na optužbe u vezi sa korupcijom u okviru Euleksa i ukupnog učinka te misije treba da budu prioritet.

On ističe da će se postarati da se istraga u vezi sa optužbama provede "bez odgađanja i na transparentan način".

"Neprihvatljivo je da tako ozbiljne optužbe ne budu procesuirane i da se o njima brže ne komunicira. Uprkos takvim optužbama, vjerujem da je osoblje misije posvećeno svom poslu i ciljevima koji se odnose na unapređenje vladavine prava na Kosovu", dodao je Kukan.

On je istakao da optužbe o korupciji iznesene na račun zvaničnika Euleksa treba da budu shvaćene veoma ozbiljno i potrebno je da ih ispitaju potpuno nezavisni istražitelji.

Povodom optužbi protiv Euleksa za korupciju, u Briselu je 3. novembra održan sastanak direktora Evropske službe za spoljne poslove /EEAS/ za zapadni Balkan Fernanda Đentilinija i šefa unutrašnje kontrole Evropske komisije Keneta Dina sa poslanicima Spoljnopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta.

Na sastanku, koji je bio zatvoren za javnost, razgovaralo se o optužbama bivšeg tužioca Euleksa Mari Bamije, koja je izjavila da su neki od najviših funkcionera podmićeni.

Tužilac Bamije, koja je nakon prvih tekstova u prištinskom listu "Koha ditore" suspendovana zbog sumnje da je odavala povjerljive informacije novinarima, optužila je Đentilinija da je po liniji komandne odgovornosti odgovoran za zataškavanje.

XS
SM
MD
LG