Dostupni linkovi

Zaoštrava se spor između Rencija i Junkera


Italijanski premijer Mateo Renci zatražio je danas od Brisela da ukaže poštovanje njegovoj zemlji usljed eskalacije spora Rima sa novim predsjednikom Evropske komisije Žan-Klod Junkerom.

"Tražim poštovanje za Italiju, njenu prošlost i budućnost. Bolje rečeno, insistiram na onoj vrsti poštovanja koju zemlja zaslužuje", istakao je Renci, nakon što je Junker na društvenoj mreži "Tviter" iznio niz kritika prema Italiji.

Junker je u obraćanju Evropskom parlamentu izjavio da je protiv Rencijevog i ponašanja britanskog premijera Dejvida Kamerona iskazanog nakon samita EU 22. i 23. oktobra u Briselu i optužio ih da svojim građanima daju lažnu sliku o razgovorima o budžetu.

"Rekao sam Renciju da nisam lider neke bande birokrata. Ja sam predsjednik Evropske komisije, političke institucije i da želim da ih premijeri poštuju", istakao je Junker.

Renci je vrlo brzo odgovorio, navodeći da u Brisel ne ide radi objašnjenja i da je to rekao i Barozu i Junkeru.

"U Evropu ne idem da bih rekao `molim vas, poslušajte nas, niti idem sa šeširom u rukama", naglasio je Renci.

Junker je sugerisao i da je Rim imao sreću što je u Briselu prošao preliminarnu reviziju budžeta za narednu godinu, uprkos prevelikom deficitu, naglašavajući "da je Barozo samo slušao birokrate, italijanski budžet bio bi tretiran na mnogo drugačiji način".

XS
SM
MD
LG