Dostupni linkovi

Valensa optužuje Putina da je objavio rat svijetu


Bivši poljski predsjednik, dobitnik Nobelove nagrade za mir Leh Valensa, optužio je ruskog predsjednika Vladimira Putina da je objavio rat svijetu jer ne poštuje međunarodne obaveze Rusije prema Ukrajini i garancije njene teritorijalne cjelovitosti koje je dala, prenosi agencija Beta.

"Situacija na istoku je sada veoma opasna. Kada se predavalo nuklearno oružje, velike sile dale su garancije teritorijalne cjelovitosti Ukrajine a on (Putin) je to osporio, prekršio je taj sporazum i objavio rat svijetu", kazao je sinoć Valensa na svečanosti promocije Poljske u Evropskom parlamentu.

Nekadašnji vođa otpora Poljaka komunističkom režimu i status Poljske kao satelita Sovjetskog saveza ocijenio je da Putin u međunarodnim odnosima koristi nedozvoljene metode.

"Evropa i svijet su odgovorni i gledaju da izbjegnu konfrontaciju, a on navaljuje s tim svojim kršem od oružja. To je jako opasno, moramo da budemo solidarni i ispravno odgovorimo", kazao je Valensa poljskim novinarima u Briselu.

Novi šef Biroa odbrambenih inicijativa Romuald Šeremetjev, za razliku od Valense ocijenio je da Rusiji nije stalo do rata, jer je svjesna da može da se mjeri sa NATO jedino u nuklearnom potencijalu, a ne i po konvencionalnom, gdje je prednost daleko na strani NATO-a, a posebno SAD.

"Rusija želi da uđe na teritoriju države NATO i provjeri u kojoj mjeri će NATO reagovati. Sjajan teren za takav eksperiment su baltičke zemlje gdje postoji velika ruska manjina. Rusija želi da se pomjera na Zapad milimetar po milimetar, ne metar po metar", kazao je sinoć televiziji TVN24 Šeremetjev.

XS
SM
MD
LG