Dostupni linkovi

Katalonija uprkos odluci suda, ide dalje sa glasanjem


Pokrajina Katalonija se otvoreno usprotivila vladi španije najavivši održavanje simboličnog glasanja o svojoj nezavisnosti 9. novembra, iako je danas Ustavni sud zabranio takvo glasanje.

Ustavni sud danas je doneo odluku o zabrani nezvaničnog glasanja koje je trebalo da se održi umesto referenduma, zabranjenog takođe odlukom Ustavnog suda 29. septembra. Iako su u oktobru vlasti Katalonije odustale od održavanja izjašnjavanja, sada nameravaju da ga ipak održe.

"Odgovor je kategoričan: glasanja će biti. Sve je spremno za 9.novembar i (katalonska) vlada održaće glasanje, koje je, za nas, način garantovanja slobode izražavanja", saopštile su lokalne vlasti.

Oko 40.930 dobrovoljaca učestvuje u pripremi simboličnog glasanja koje će biti priređeno na 6.695 birališta u školama i u drugim javnim zgradama u 942 katalonske opštine. Odštampani su listići i predviđen je i sistem obrade rezultata, kao i kod svakih izbora.

Po istraživanju objavljenom u subotu u list Pais, 49,9 odsto Katalonaca je za nezavisnost, ali taj procenat veoma varira u različitim anketama.

Katalonija koja ima 7,5 miliona stanovnika, donosi 20 odsto BDP Španije.

XS
SM
MD
LG