Dostupni linkovi

Mogerini: Odbraniti sporazum iz Minska


Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini upozorila je nakon izbora koje su organizovali proruski separatisti na istoku Ukrajine, da sada treba učiniti sve da se očuva mala nada iz dogovora Rusije i Ukrajine u Minsku, zato što neki novi dijalog možda ne bi bio moguć.

U intervjuu koji danas objavljuje poljska Gazeta viborča, Mogerinijeva je zagovornike oštrijih sankcija upozorila da su sankcije Rusiji delotvorne na ekonomskom planu, ali da ostaje otvoreno pitanje kako one utiču na političke odluke Moskve, prenosi Beta.

"Moramo da učinimo sve da prozorčić nade koji je otvoren u Minsku donese rezultate. Zato što ako prihvatimo da je proces iz Minska mrtav, početak novog dijaloga bio bi težak, ako ne i nemoguć", kazala je visoka predstavnica EU.

"Označili smo glasanje za nelegalno i najavili da ga nećemo priznati. Iako je Moskva iznela nešto sasvim suprotno od nas, obratimo pažnju da Moskva govori da poštuje izbore a ne da ih priznaje. Možda to daje manevarski prostor za naredne dane - preduzimanje koraka koji bi se uklopili u proces iz Minska", rekla je Mogerinijeva.

XS
SM
MD
LG