Dostupni linkovi

IS razapeo 8 sirijskih pobunjenika


Pripadnici ekstremističke grupe "Islamska država" pogubili su osmoricu pobunjenika, a potom njihova tela vezali na krstove u sirijskom gradu Bukamal, objavila je danas Sirijska opservatorija za ljudska prava.

"Pripadnici `Islamske države` prošle sedmice pogubili su osam lica u Bukamalau, na istoku Sirije, pod optužbom da su se borili protiv ove grupe", navodi Opservatorija.

Prema navodima ove nevladine organizacije, reč je o pobunjenicima koji se bore protiv sirijskih vlasti i predsednika Bašara al Asada.

"Pobunjenici su se predali džihadistima iz grupe `Islamska država`, koji su im obećali da će ih pomilovati, ali su ih ubili i razapeli u Bukamalu, drugom po veličini gradu u provinciji Deir Ezor", navodi Opservatorija.

Prethodno je u gradu Deir Ezor "Islamska država" pogubila trojicu muškaraca, dvojicu zbog saradnje sa sirijskim vlastima, a jednog zbog učešća u borbi protiv grupe.

Nakon što su im odrubili glave, džihadisti su njihova tijela izložili u gradskom vrtu u Hamidiji, navodi Opservatorija.

Grupa "Islamska država", koja je krajem juna proglasila kalifat na teritorijama koje drži u Iraku i Siriji, kontroliše veći deo provincije Dei Ezor.

XS
SM
MD
LG