Dostupni linkovi

Brenson: Letelica Virdžin galaktika nije eksplodirala


Britanski milijarder Ričard Branson ocenio je danas kao uvredljive i bolne kritike u medijima posle nesreće svemirskog broda Virdžin galaktika, tvrdeći da su istražitelji isključili mogućnost ekplozije letelice u vazduhu.

Britanski list Dejli mejl preneo je danas izjavu jednog stručnjaka koji optužuje proizvođače svemirske letelice da su "igrali ruski rulet".

"To je veoma uvredljivo za 400 inženjera koji su hrabro radili na tom projektu", rekao je britanski milijarder.

Letelica Virdžin galaktika "Svemirski brod 2" srušila se u petak tokom probnog leta u kalifornijskoj pustinji. U toj nesreći je poginuo pilot, dok je kopilot teško povređen.

Američki nacionalni biro za bezbednost saobraćaja počeo je istragu koja bi mogla da traje godinu dana.

"Svemirski brod dva" je jedna u nizu eksperimentalnih letelica za planirane skupe turističke izlete do niske orbite oko Zemlje. Pošto ga avion podigne do najveće visine do koje može, put nastavlja svojim motorima, a na Zemlju se vraća kao jedrilica.

Pre nesreće, "Svemirski brod dva" je imao 55 uspešnih letova, a trebalo je da postane prvi komercijalni svemirski brod koji će poneti turiste u svemir.

Virdžin galaktik, u vlasništvu Bransonove kompanije Virdžin i "Abar investmentsa" iz Abu Dabija, već prodaje karte za po 250.000 dolara
po sedištu. Plaćanje je odmah po rezervaciji, u punom iznosu.

Neki od budućih astronauta-turista su Stiven Hoking, Džastin Biber, Ešton Kučer i Rasel Brend. Virdžin galaktik je ranije saopštio da se prijavilo 700 ljudi i platilo više od 80 miliona dolara.

XS
SM
MD
LG