Dostupni linkovi

Gasprom spreman za nastavak isporuke gasa


Ruski „Gasprom“ saopštio je da je Rusija ispunila svoje obaveze prema nedavno postignutom sporazumu, tako da je spreman da nastavi isporuku gasa Ukrajini.

"Ruska vlada je upravo potpisala ukaz o nižim cenama gasa za izvoz prema Ukrajini", rekao je portparol Gasproma Sergej Kuprianov, prenose ruske agencije. "Dakle, Rusija je ispunila svoje obaveze prema sporazumu", postignutom u četvrtak između Moskve, Kijeva i Brisela, dodao je Kuprianov, navodeći da je Gasprom spreman da nastavi isporuku gasa kada ukrajinski Naftogaz bude ispunio svoje obaveze.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev potpisao je ukaz prema kojem će cena gasa do 31. marta 2015. godine biti 378,22 dolara za 1.000 kubnih metara gasa.

Posle dva dana intenzivnih pregovora sporazum su u Briselu potpisali ministri enegetike dve zemlje, Rus Aleksandar Novak i Ukrajinac Juri Prodan, i evropski komesar za energetiku Ginter Etinger.

Dopunski ugovor između ruske i ukrajinske gasne grupe Gasprom i Naftogas su zatim potpisali direktori dve kompanije Aleksej Miler i Andrij Kobolev.

Sporazum se odnosi na rešenje dospelih dugova Ukrajine i uslova plaćanja isporuka do marta 2015.

Otplata ukrajinskog duga Rusiji od 3,1 milijardu dolara biće izvršena u dve tranše, prva od 1,45 milijardi dolara odmah, a druga od 1,65 milijardi dolara do kraja godine.

Rusi su procenili ukupan dospeli dug na 5,3 milijardi dolara ali su prihvatili da se spornih 2,2 milijarde prepusti arbitražnom sudu.

Ključni deo kompromisa je da cena bude manja od 385 dolara za 1.000 kubnih metara gasa, i da važi tokom trajanja prelaznog sporazuma. Plaćanje novih nabavki gasa biće izvršeno avansno, mesec po mesec.

EU nije zvanično postala garant za preuzete finansijske obaveze Kijeva, ali će znatna pomoć Unije i Međunarodnog monetarnog fonda pomoći Kijevu da isplati dug, rekao je Etinger.

XS
SM
MD
LG