Dostupni linkovi

Vlade da spreče nekažnjivost nasilja nad novinarima


Međunarodna federacija novinara (IFJ) pozvala je u nedelju, povodom Dana protiv nekažnjivosti nad novinarima, vlade širom sveta da učine sve kako bi se okončalo nekažnjivo nasilje nad novinarima.

"U pojedinim krajevima sveta eskalira zastrašivanje i zlostavljanje medijskih radnika", navodi se u saopštenju federacije i pozivaju vlasti država u kojima je najviše nerazjašnjenih ubistava novinara da istraže te zločine i da počinioce izvedu pred lice pravde.

Pridružujući se zahtevima IFJ, Nezavisno udruženje novinara Srbije pozvalo je policiju, pravosudne i druge državne organe da unaprede i dosledno preduzimaju mere zaštite novinara i medija koji su izloženi pritiscima, pretnjama i fizičkom nasilju.

Međunarodni dan za okončavanje nekažnjivosti zločina protiv novinara ustanovljen je odlukom UN 18. decembra 2013. i biće obeležen prvi put 2. novembra, na prvu godišnjicu ubistva francuskih novinara Žislena Dipona i Kloda Verlona, koji su ubijeni prošle godine u afričkoj državi Mali.

IFJ ukazuje da je u toku 2014. u svetu stradalo bezmalo 100 novinara, i da su medijski radnici izloženi najvećem riziku u Pakistanu, Siriji, Iraku, Palestini i Ukrajini.

Međunarodna federacija novinara okuplja više od 600.000 novinara u 134 zemlje.

XS
SM
MD
LG