Dostupni linkovi

Srbija: Bez dogovora ministarstva i advokata


Sastanak ministra pravde Nikole Selakovića i predstavnika advokature završen je bez dogovora, rečeno je u Advokatskoj komori Srbije (AKS).

Iz Komore je nakon petočasovnih pregovora saopšteno da je dijalog bio "iskren i sadržajan", i da će se razgovori u cilju pronalaženja rešenja nastaviti.

Sastanku su, osim ministra Selakovića, prisustvovali predsednici AKS Dragoljub Đorđević, Advokatske komore Beograda Slobodan Šoškić i Advokatske komore Vojvodine Srđan Sikimić.

Advokati su za utorak, 4. novembra, zakazali protest na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, pod sloganom "U minut do 12".

Advokati su u štrajku od 17. septembra, zahtevajući izmene Zakona o javnim beležnicima, kako bi se i njima omogućilo da sastavljaju ugovore koje bi notari overavali, smanjivanje stope za obračun paušalnog poreza i smenu ministra Nikole Selakovića.

Inače, Skupština Srbije će u ponedeljak raspravljati o izmenama i dopunama zakona o javnim beležnicima i prometu nepokretnosti, koji predviđaju da od sada i građani mogu da sastavljaju ugovore o prometu nepokretnosti.

Izmenama se predviđa ukidanje isključive nadležnosti notara za sklapanje ugovora o nepokretnosti i oni se obavezuju da plaćaju porez na ostvarenu zaradu.

XS
SM
MD
LG