Dostupni linkovi

Odgovor senatora SAD na ruske optužbe za pritiske na Hrvatsku


Američki senator Chris Murphy, predsjednik pododbora za Europu odbora za vanjske poslove Senata koji je nedavno posjetio predsjednika Ivu Josipovića i premijera Zorana Milanovića, odgovorio je na ruske optužbe da je vršio pritisak na Hrvatsku, javlja HRT.

Murphy je, kako su Rusi tvrdili, navodno od Josipovića i Milanovića nastojao dobiti obećanje da neće prodavati dionice INA-e Gazpromu, ali ih i pokušao nagovoriti da kupe američke helikoptere BlackHawk i tako zamijene ruske Mi-8.

„U razgovorima s premijerom, predsjednikom i ministrom obrane Hrvatske shvatio sam da nema interesa za prodaju INA-inih dionica Gazpromu, a nije mi poznato ni da su Rusi dali ponudu“, prokomentirao je Murphy i dodao da „u Hrvatskoj, savezniku SAD, još se oslanjaju na rusku opremu, posebno na ruske vojne helikoptere. Hrvati se žele odmaknuti od toga i kupiti američke, ali trebaju pomoć SAD-a“.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije optužilo je Washington da vrši sve veći pritisak na zemlje jugoistočne Europe, uključujući Hrvatsku, kako bi se ograničila energetska i obrambena suradnja Rusije sa zemljama u regiji.

XS
SM
MD
LG