Dostupni linkovi

Srbija: Advokati najavili protest u utorak


Advokati u Srbiji nastavljaju sa obustavom rada, jer predloženim izmjenama zakona nisu ispunjeni njihovi zahtjevi u vezi sa nadležnostima javnih bilježnika kod ugovora o prometu nepokretnosti.

Predsjednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević apelovao je danas da se povuku iz hitne skupštinske procedure predložene izmjene Zakona o javnom bilježništvu i Zakona o prometu nepokretnostima.

On je tim povodom najavio protesno okupljanje advokata na Trgu Nikole Pašića u Beogradu u utorak u podne, u blizini Doma Narodne skupštine Srbije, čiji će poslanici u ponedjeljak razmatrati izmjene zakona koje je predložila Vlada.

Đorđević je na konferenciji za novinare izrazio uvjerenje da će, ukoliko ne dođe do povlačenja zakona iz procedure, zakon, ipak, moći da se promijeni amandmanima vladajuće većine u parlamentu.

Advokati su već 53 dana u štrajku u cijeloj Srbiji. Advokati, prema preporuci Advokatske komore Srbije, tokom obustave rada ne idu na suđenja, kao ni na saslušanja u policiji i tužilaštvu.

Oni nisu prihvatili prijedlog Ministarstva za izmjene Zakona o javnim bilježnicima, jer nisu u skladu za njihovim zahtjevima i nastavili su protest.

Vlada Srbije je usvojila Prijedlog Ministarstva pravde za izmjene Zakona o javnom bilježništvu i Zakona o prometu nepokretnosti kojima se ukida ekskluzivnost javnih bilježnika za sastavljanje ugovora o prometu nepokretnosti.

XS
SM
MD
LG