Dostupni linkovi

Oland: BiH sigurna za angažman poslovnih ljudi


Francuski predsjednik Fransoa Oland ocijenio je je tokom prijema za novog ambasadora BiH u Francuskoj Ivana Orlića da je BiH sigurna zemlja, ne samo u fizičkom smislu, već i pravno za angažman francuskih poslovnih ljudi, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Oland je izrazio punu spremnost Francuske, ali i ličnu, da pruži podršku članstvu BiH u evroatlantskim integracijama, nezavisno od izazova koje BiH na tom putu očekuju, te istakao da zna kako institucije BiH rade težak i odgovoran posao u tom smislu, navodi se u saopštenju.

Orlić je tokom predaje akreditivnih pisama Olandu zahvalio za podršku koju Francuska pruža BiH na putu približavanja evroatlantskim integracijama. On je istakao da BiH evroatlantske integracije smatra svojim spoljnopolitičkim prioritetom.

Orlić je izrazio zahvalnost Vladi i narodu Francuske za pomoć i liderstvo u organizovanju međunarodne donatorske konferencije za BiH i Srbiju, čiji je cilj bio prikupljanje sredstava za otklanjanje posljedica katastrofalnih poplava.

On je sa žaljenjem istakao da je ekonomska saradnja BiH i Francuske izrazito nedovoljna, te, između ostalog, predložio otvaranje avionske linije Sarajevo - Pariz, kao i učestvovanje neke od francuskih komercijalnih banaka u restrukturisanju bankarskog tržišta u BiH.

XS
SM
MD
LG