Dostupni linkovi

Drugi oficir se proglasio predsjednikom Burkine Faso


Drugi čovjek predsjedničke garde Burkine Faso, pukovnik Isak Zida, danas je izjavio da je preuzeo dužnost prelaznog šefa države i proglasio nevažećom jučerašnju objavu načelnika generalštaba te zemlje da je on popunio upražnjeno mjesto predsjednika.

Pod pritiskom protesta zbog pokušaja promjene ustava da bi se kandidovao za peti uzastopni mandat predsjednik Blez Kompaore juče je podnio ostavku, okončavši svoju 27-ogodišnju vladavinu što je u vojsci otvorilo borbu za kontrolu nad ovom zapadnoafričkom zemljom.

Načelnik generalštaba, general Onore Traore juče je brzo objavio da će on popuniti vakuum koji je ostao odlaskom Kompaorea do održavanja izbora ali samo nekoliko sati kasnije pukovnik Zida je rekao da će on voditi zemlju.

"Od sada ja preuzimam odgovornost prelaznog šefa država da obezbijedim kontinuitet države i mirnu demokratsku tranziciju", izjavio je pukovnik Zida u snimljenom televizijskom obraćanju, a zatim je u intervjuu izjavio da su jučerašnje izjave generala Traorea ništavne.

Kada je podnosio ostavku predsjednik Blez Kompaore je rekao da će izbori biti održani u roku od 90 dana ali je Zida naveo da će dužina trajanja prelaznog tijela biti kasnije odlučeni.

Pukovnik Zida ima podršku dijela civilnog društva dok je general Traore kritikovan zbog suviše velike bliskosti s dosadašnjim predsjednikom Kompaoreom.

XS
SM
MD
LG