Dostupni linkovi

Pripreme za izbore na istoku Ukrajine narušavaju borbe


Pobunjeničke teritorije na istoku Ukrajine pripremaju se za sutrašnje parlamentarne izbore u tom dijelu zemlje, u okviru glasanja koje Rusija podržava a koje je naišlo na osudu i nepriznavanje međunarodne zajednice.

Rad na izbornim mjestima u Donjecku, najvećem gradu na istoku Ukrajine koji je pod kontrolom separatista, danas je narušen iznenadnim intenziviranjem neprijateljstava između snaga pobunjenika i vojske ukrajinske vlade.

Artiljerijska i malokalibarska paljba može se čuti u sjevernim dijelovima Donjecka, nedaleko od aerodroma, oko koga se već sedmicama vode borbe.

Separatističke vlasti tvrde da će sutrašnji izbori u regionima Donjecka i Luganska dati legitimitet njihovim aspiracijama za samoodređivanjem sopstvenog statusa.

Zapadne vlade i UN smatraju da izbori narušavaju uslove sporazuma o prekidu vatre, koje su dvije strane postigle u septembru.

Parlamentarni izbori u ostatku Ukrajine održani su prošle nedjelje, a na njima su pobjedu odnijele proevropske snage, dok stanovništvo u istočnim dijelovima zemlje nije učestvovalo.

XS
SM
MD
LG