Dostupni linkovi

Ekonomija u vrhu prioriteta nove Evropske komisije


Evropska komisija u novom sastavu, na čelu sa bivšem premijerom Luksemburga Žan-Klodom Junkerom (Jean-Claude Juncker) danas je zvanično stupila na dužnost, a rad će početi od ponedjeljka 3. novembra.

Vremena za lagano uhodavanje neće biti, budući da je čekaju brojna pitanja koja je potrebno rješavati bez oklijevanja - od krize u Ukrajini do pregovora o slobodnoj trgovini sa EU.

Međutim, prioritet koji je Junker stavio na vrh liste je naravno podsticanje rasta i zapošljavanja u EU.

"Naredni mjeseci biće izuzetno teški, sa (ekonomskim) predviđanjima Komisije, mišljenjima o budžetima članica tokom novembra i pripremom investicionog plana", istakao je novi komesar za ekonomska pitanja Pjer Moskovisi.

On će već 4. novembra predstaviti nova ekonomska predviđanja Komisiji i zvanično primiti ka znanju slabost privrede u zoni eura.

Ovo će biti poput usmenog ispita, nakon što je na saslušanju u Evropskom parlamentu bio izložen žestokom propitivanju i kritikama zbog sumnje dijela poslanika da kao nekadašnji francuski ministar finansija ne može nepristrasno da procijenjuje finansijsku situaciju svoje zemlje.

Njegov prethodnik, Finlanđanin Jirki Katainen u tom smislu mu je prilično raskrčio put, odlučivši na samom kraju oktobra da ne odbaci nijedan budžetski prijedlog u zoni eura u okviru mehanizama budžetske koordinacije, čime su Francuska i Italija izbjegle ponižavajući scenario.

XS
SM
MD
LG