Dostupni linkovi

Sve veći jaz između Madrida i Barselone


Vlada Španije je saopštila da će pokušati da zabrani simbolično glasanje o nezavisnosti pokrajine Katalonije, predviđeno za idući vikend, 9. novembra, ali to bi bila "zloupotrebu vlasti" - saopštile su vlasti Pokrajine Katalonije.

"Na sjednici vlade smo se dogovorili da ćemo pitati Ustavni sud o obustavljanju aktivnosti katalonske vlade o glasanju 9. novembra", izjavila je u petrak potpredsjednica Vlade Španije, Soraja Sanes de Santamaria.

Prema njenim riječima, zahtjev vlade biće vrlo brzo upućen Ustavnom sudu i njegova odluka o eventualnoj zabrani glasanja odmah će stupiti na snagu.

"Centralna vlada zloupotrebljava položaj i svoja prava", odgovorio je predsjednik Vlade Katalonije, Artur Mas i dodao da će, ako je potrebno, pokrenuti pravne mjere jer "i Katalonci imaju pravo na slobodu izražavanja".

Državni savjet Španije je ove nedjelje saopštio da je glasanje o nezavisnosti Katalonije, a makar formalno i ne bio referendum, neustavno.

Državni savjet je na 33 strane naveo najnovije aktivnosti Masa, iz konzervativne i nacionalističke partije Katalonije, dokazujući njegovu "nelojalnost i nepoštovanje" centralne vlastie, jer je 27. septembra potpisao dekret o organizovanju referenduma o nezavisnosti, čemu se Madrid žestoko protivi.

XS
SM
MD
LG