Dostupni linkovi

Jahjaga: Ne dolazim u Beograd zbog okolnosti na Kosovu


Predsednica Kosova Atifete Jahjaga izrazila je žaljenje što zbog nastalih okolnosti na Kosovu i produženja procesa izgradnje institucija neće prisustvovati na konferenciji Trilateralne komisije u Beogradu.

"Izražavam žaljenje što sam bila prinuđena na takvu odluku, ali smatram jako važnom stabilnost u mojoj zemlji i izgradnju ustrajnih i sveobuhvatnih institucija", kazala je Jahjaga za dnevni list "Danas".

Prema njenim rečima, samo na Balkanu posete jedne ili druge strane mogu biti toliko bučne i izazvati takve reakcije.

"Korist od dijaloga u Briselu jeste da su smanjene tenzije između nas i jedan sastanak između naših političara je normalan. Mi smo ljudi, koji želimo dobro našim narodima i više ne želimo mržnju i nasilje. Mi želimo da se odnosi između Kosova i Srbije izgrade na osnovu obostranog poštovanja i razumevanja", navela je ona.

Upitana kada se može očekivati formiranje Vlade Kosova, ona je odgovorila da je u toku diskusija sa liderima parlamentarnih političkih partija kako bi našli prihvatljivo rešenje.

"Testiramo našu unutrašnju demokratiju i proces još uvek traje. Verujem da ćemo postići jedan zajednički zaključak - saglasnost za državu Kosovo i njene građane", navela je predsednica.

Komentarišući kada će se sastati sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, Jahjaga je istakla da će to biti kada "realnost Kosova bude priznata i kada od starih neprijateljstava pređemo na pružanje ruke saradnje".

XS
SM
MD
LG