Dostupni linkovi

Ebola:Medicinska sestra u SAD sama izašla iz karantina


Medicinska sestra iz američke države Mejn, koja je mimo svoje volje stavljena u karantin iako nema ebolu, prekršila je naređenje da ostane u kući.

Kejsi Hikoks (33) napustila je svoju kuću u Fort Kentu jutros, kako bi se provozala biciklom sa svojim momkom, što su zabilježile mnogobrojne američke TV mreže, preneo je Rojters.

Hikoks je testirana na virus ebole po povratku iz zapadne Afrike, gdje je pomagala u liječenju oboljelih, i utvrđeno je da nema virus.

Nju su sa međunarodnog aerodroma Njuark odveli u karantin-šator i potom u njenu kuću u Mejnu, gdje joj je naloženo da ostane do isteka 21. dnevnog karantina.

Hikoks je najavila da namjerava da cio slučaj iznese pred sud, ukoliko joj država danas ne ukine karantin.

"Iskreno vjerujem da ovakva politika nije ni naučno ni ustavno ispravna i zbog toga neću da sjedim i da dozvolim da me političari maltretiraju i primoravaju da ostanem kod kuće, jer ne predstavljam rizik po američku javnost", rekla je Hikoks za američku televizijsku mrežu NBC.

Republikanski guverner Pol LePejdž rekao je da će zatražiti zakonsko ovlašćenje da Hikoks mora da ostane izolovana u kući do 10. novembra.

LePejdž je rekao da, iako američka savezna država Mejn poštuje prava pojedinaca, mora da bude na oprezu i zaštiti svojih 1,3 miliona stanovnika, kao i sve one koji u nju dolaze.

Američki predsednik Barak Obama kritikovao je olitičare koji zahtijevaju poštovanje karantina za putnike iz zapadne Afrike, koji su bili u dodiru sa oboljelima, iako nije pomenuo nikoga po imenu.

Obama je rekao da zdravstvenim radnicima koji dobrovoljno pomažu u liječenju od ebole zaraženih u zapadnoj Africi, treba odati priznanje i upozorio da vladina politika prema karantinu ne treba da obeshrabri njihov rad potreban da se suzbije bolest.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), više od 5.000 ljudi je umrlo od ebole ove godine, uglavnom u Liberiji, Gvineji i Sijera Leoneu, a nekoliko slučajeva je registrovano u državama van zapadne Afrike, uključujući SAD.

XS
SM
MD
LG