Dostupni linkovi

Iran saopštio da je osujetio pokušaj nuklearne sabotaže


Iran je osujetio pokušaj sabotaže na rezervoarima koji se koriste za transport teške vode neophodne za pogon pojedinih nuklearnih reaktora i za incident okrivljuje "stranu zemlju", izjavio je danas iranski zvaničnik Ašgar Zarean.

Iranska novinska agencija Arman prenijela je izjavu Zareana, koji je rekao da je prije dvije sedmice bilo pokušaja oštećenja rezervoara u postrojenju za proizvodnju teške vode Arak.

"Bilo je pokušaja sabotaže na rezervoarima za prijenos teške vode. Ti pokušaji su otkriveni i ometeni prije nego što su rezervoari napunjeni teškom vodom u Araku", rekao je Zarean, ne objavljujući druge detalje.

Zarean nije optužio niti jendu državu ili grupu pojedinčno za pokušaj sabotaže.

"Neprijatelj treba da zna da ne može preuzeti ni jednu akcija protiv iranskih nuklearnih aktivnosti", poručio je Zarean.

Postrojenje Arak proizvodi tešku vodu za planirani istraživački reaktor od 40 megavata za koji Iran navodi da je namijenjen za izotope neophodne za medicinske tretmane.

Zapadne zemlje sumnjaju da Iran pod okriljem nuklearnog programa pokušava da proizvede atomsku bombu, što Teheran negira i optužuje Zapad da pokušava da nanese štetu programu kroz brojene sabotaže.

XS
SM
MD
LG