Dostupni linkovi

Prve Pešmerge stigle u Kobane


Desetak iračkih kurdskih boraca Pešmergi stiglo je u sirijski grad Kobane na granici sa Turskom, gdje će lokalnom stanovništvu pomoći u borbi sa militantima Islamske države (IS).

Konvoj iračkih Kurda je prije nekoliko dana krenuo na put ka Siriji, a Turske im je otvorila svoje granične prijelaze i dozvolila tranzit.

Sirijska opservatorija za ljudska prava objavila je da se u narednih nekoliko sati očekuje da kompletne borbene jedinice Pešmergi stignu u Kobane, grad koji je već nekoliko sedmica epicentar sukoba militanata IS i većinskog kurdskog stanovništva.

“Svi Kurdi su zajedno, želimo da Pešmerge odu u Kobane i da ga oslobode“, rekao je 18-godišnji Isa Ahamd, jedan od 200.000 sirijskih Kurda koji je izbjegao iz Kobanea na početku opsade Islamske države.

Nove dvije grupe iračkih Kurda stigle su u pogranični grad Suruču, ali još nijesu prešle granicu Sirije.

Prva grupa je do granice stigla avionom, a druga kopnom, prevozeći teško naoružanje za šta je dozvolu izdala zvanična Ankara.

Kroz pogranični pojas Turske, koji uglavnom naseljavaju Kurdi, Pešmerge su pozdravljene sa burnim odobravanjem.

Irački kurdski lideri su u četvrtak, 30.oktobra, saopštili da su spremni da pošalju još snaga u sirijski grad Kobane ako se to od njih zatraži, rekao je regionalni predsjednik Marsud Barzani u saopštenju.

XS
SM
MD
LG