Dostupni linkovi

EU: Pažljivo pratimo situaciju u vezi s Euleksom


Spoljnopolitičke služba Evropske unije saopštila je danas da pažljvo prati situaciju na Kosovu u vezi s optužbama za korupciju aktuelnih i bivših članova Misije vladavinu prava EU na Kosovu (Euleks).

Suspendovana britanska tužiteljka Euleksa Marija Bamije izjavila je juče da postoje osnovane sumnje da su zvaničnici te misije EU na Kosovu primili mito da bi zatvorili osetljive predmete.

"Euleks i pravosudni organi Kosova od 2013. sprovode zajedničku istragu tih tvrdnji. Samim tim, sprovodi se temeljan postupak, u skladu s onim što je u središtu napora koje ulaže Euleks, naime, borba protiv korupcije i nekažnjivosti", navodi se u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove.

Spoljnopolitička služba EU izrazila je danas punu podršku šefu Euleksa i navela da se bez obzira na tekuću istragu, pretpostavka nevinosti mora primenjivati pošto ona predstavlja osnovu svakog sistema vladavine prava.

Euleks je prethodno saopštio da je Bamije "suspendovana prošle sedmice u okviru interne istrage o curenju poverljivih informacija".

XS
SM
MD
LG