Dostupni linkovi

Egipatske vlasti naredile evakucaiju uz granicu s Gazom


Egipatske vlasti naredile su danas stanovnicima koji žive uz granicu s pojasom Gaze da napuste svoje domove, kako bi kuće mogle biti srušene da bi se uspostavila tampon zona za zaustavljenje protoka oružja i ektremista, izjavili su zvančnici.

Ova mera je doneta četiri dana pošto su ekstremisti u napadu na vojni punkt ubili najmanje 31 vojnika na severoistoku Sinajskog poluostrva.

Posle tog napada Egipat je proglasio vanredno stanje i policijski čas od sumraka do svitanja.

Takodje su na neodredjno vreme zatvoreni prelazi s pojasom Gaze, koji su pored granice s Izraelom jedina veza te palestinske teritorije sa svetom.

Tampon zona, koja će podrazumevati i kanale s vodom kako bi se sprečilo kopanje tunela, biće 500 metara široka uz 13 kilometara granice.

Vojni oficiri su dali rok od 48 sati žiteljima da napuste tu oblasti, ali su posle protesta obustavili to naredjenje, posle cega su počeli pregovori s lokalnim zvačnicima o pomeranju roka, rekli su izvori koji su tražili da ne budu imenovani.

Egipatski mediji optužuju palestinski pokret Hamas da se meša u unutrašnja pitanja Egipta i da podržava ekstremste u Egiptu.

XS
SM
MD
LG