Dostupni linkovi

Vojni komitet Alijanse: Zapadni Balkan prirodni dio NATO-a


Predsjedavajući NATO Vojnog komiteta general Knud Bartels, koji se nalazi u dvodnevnoj posjeti Crnoj Gori. poručio je da je NATO posvećen Zapadnom Balkanu i da na njega gleda kao na prirodni dio evroatlanstkog pakta.

Bartels je nakon današnjeg sastanka sa crnogorskom ministricom odbrane Milicom Pejanović Đurišić istakao da je agresivno ponašanje Rusije fundamentalno promjenilo evroatlantsku bezbjednost i da će Alijansa nastaviti sa aktivnostima na istoku.

"NATO je posvećen budućnosti Zapadnog Balkana na koji gleda kao prirodni dio evroatlanstske porodice. Pridruživanjem NATO-u države Zapadnog Blakana se uključuju u najjači vojni savez u istoriji koji obezbjeđuje mir i stabilnost za svoje članove" poručio je Bartels na zajedničkoj konferenciji za medije sa ministricom Pejanović Đurišić.

On je istakao da je najvažniji zadatak NATO-a da odbrani i zaštiti članice od bilo kojeg napada.

"Što se tiče agresivnog ponašanja Rusije i nelegalne akcije protiv Ukrajine oni su fundamentalno promjenili evroatlanstku bezbjednost i u tom smislu uspostavili određene mjere obezbjeđenja koje će biti primjenjivane dok god je to potrebno. Mi ćemo nastaviti sa stalnim prisustvom i aktivnosti u istočnom djelu alijnse na bazi rotiranja", rekao je Bartels.

On je kazao da je Crna Gora već je osjetila benefite od saradnje sa NATO i kao pouzdan partner doprinijela je sigurnosti regiona.

"Tako ste doprinijeli međunarodnoj sigurnosti u Africi u obezbjeđivanju sigurnosti u morima oko Somalije. Što se tiče Avganistana vaš doprinos misiji NATO-a je visoko cijenjen", rekao je Bartels.

Odgovarajući na pitanja novinara da li će Crna Gora dobiti pozivnicu da pristupi NATO-u 2015. godine Bartels je rekao da je “u tom smislu poruka sa samita u Velsu bila jasna kada smo se obavezali da ćemo odluku donijeti do kraja 2015. godine”.

XS
SM
MD
LG