Dostupni linkovi

Turska:Sumnjivi paketi nijesu sadržali opasne supstance


Žuti prah koji je krajem prošle sedmice stigao u konzulate zapadnih država u Turskoj ne sadrži opasne supstance, saopštile su danas turske sanitarne vlasti.

U pet konzulata - Kanade, Belgije, Francuske, SAD i Njemačke, u petak, 24. oktobra, stili su sumnjivi paketi sa neidentifikovanim žutim prahom, zbog čega su konzularna predstavništva privremeno bila zatvorena i evakuisana.

Tursko ministarstvo zdravlja saopštilo je da su preliminarni testovi isključili prisustvo antraksa, ricinusa, kao i bakterije i toksine koji prouzrokuju bolesti tularemiju, botulizma i kugu.

Ostale dodatne hemijske i biološke analize su u toku i večeras bi trebalo da budu saopšteni rezultati i tih analiza, navodi u saopštenju tursko Ministarstvo.

Tursko Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je ukupno 25 osoba bilo hospitalizovano, ali su svi napustili bolnicu, prenio je AFP.

Sličan paket sa neidentifikovanim žutim prahom danas je primio i mađarski konzulat u Istanbulu.

Turske snage sigurnosti izvršile su pretres i dekontaminaciju objekata i osoblja koje je bilo izloženo prahu, saopštila je kancelarija istanbulskog guvernera.

XS
SM
MD
LG