Dostupni linkovi

OEBS saopštio da su izbori u Ukrajini bili demokratski


Prijevremeni parlamentarni izbori u Ukrajini održani su u nedelju u skladu s demokratskim normama, uz samo nekoliko "izolovanih incidenata", ocijenili su danas međunarodni posmatrači.

"U ovom trenutku važnom za budućnost njihove zemlje, ukrajinske institucije i birači su na obeshrabrujuće teškoće odgovorili izborima koji su bili u skladu sa demokratskim pravilima", saopštio je šef posmatračke misije OEBS-a Kent Herstet.

On je dodao da su zabilježeni samo "izolovani incidenti" na nedjeljnim izborima, kao što su zatrašivanja ili prijetnje.Takođe su, kako je navedeno, neki mediji pokazali da su pod utacjem bilo političara bilo velikih kompanija.

Kako je rekao OEBS zvaničnik glasanje i brojanje su provedeni tranasparentno, zvaničnici izbornih tijela nepristrasni a kampanja je bila konkurentna.

Nakon prebrojavanja 45 odsto glasova, vode blok predsjednika Petra Porošenka sa 21,5 odsto i Narodni front premijera Arsenija Jacenjuka sa 21,6 odsto glasova, a za njima sa 11 odsto slijedi Samopomoć, u kojoj su mladi aktivisti i borci koji su se vratili sa fronta.

U parlament će ući i Radikalna partija nacionaliste Olega Ljaška sa 7,4 odsto glasova, kao i stranka Otadžbina bivše premijerke Julije Timošenko, koja ima 5,7 odsto glasova.

XS
SM
MD
LG