Dostupni linkovi

SDA sa 110 osvojenih mandata prva stranka u BiH


Stranka demokratske akcije (SDA) osvojila je ukupno 110 mandata na svim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini, saopštila je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine u današnjoj odluci o utvrđivanju rezultata opštih izbora u Bosni i Hercegovini održanih 12. oktobra.

Time je SDA postala vodeća stranka u Bosni i Hercegovini s obzirom da je pojedinačno osvojila najviše mandata od ukupno 518 koliko se zvaničnika bira na općim izborima u Bosni i Hercegovini.

SDA će tako imati člana Predsjedništva BiH iz bošnjačkog naroda Bakira Izetbegovića i potpredsjednika bh. entiteta RS iz bošnjačkog naroda Ramiza Salkića.

U Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH SDA će imati deset zastupnika od kojih devet iz bh. entiteta FBiH i jednog iz bh. entiteta RS, Predstavničkom domu Parlamenta FBiH 29, Koalicija Domovina koju predvodi SDA u Narodnoj skupštini bh. entiteta RS imat će pet zastupnika, dok će u skupštinama deset kantona u bh. entitetu FBiH SDA imati ukupno 71 zastupnika.

HDZ BiH će samostalno imati člana Predsjedništva BiH iz hrvatskog naroda Dragana Čovića, a potpredsjednika bh. entiteta RS iz hrvatskog naroda Josipa Jerkovića iz Koalicija HDZ BiH - HSS - HKDU- HSP HB.

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) osvojio je ukupno 38 mandata u BiH.

SNSD će imati predsjednika RS-a što će biti Milorad Dodik.

U Predstavničkom domu PS BiH SNSD će imati šest zastupnika iz bh. entiteta RS, 29 zastupnika u Narodnoj skupštini bh. entiteta RS, te tri u skupštinama kantona u FBiH.

XS
SM
MD
LG