Dostupni linkovi

Istraga u Beču zbog milionske štete od stečaja u KAP-u


Austrijsko javno tužilaštvo za suzbijanje privrednog kriminala i korupcije primilo je krivičnu prijavu o kršenju crnogorskog zakonodavstva o stečaju u vezi sa kreditom VTB banke Kombinatu aluminijuma Podgorica KAP, saopšteno je zvanično Danu u sjedištu te institucije u Beču.

Filijala VTB banke iz Beča odobrila je KAP-u kredit od 60 miliona eura, za koji je žirant bila Vlada Crne Gore, ali ukupna potraživanja ove banke prema Kombinatu aluminijuma iznose preko 90 miliona. Pošto oko 30 miliona nije bilo pokriveno garancijama Crne Gore, VTB banka se našla u situaciji da ne može da naplati potraživanja nakon uvođenja stečaja u podgoričku fabriku.

Naime, CEAC, ruskog oligarha Olega Deripaske, sa njom povezana kompanija En plus grupa i ruska VTB banka u stečajnom postupku za KAP potražuju oko 120 miliona eura.

Portparol austrijskog tužilaštva Karmen Prior rekla je u izjavi za Dan da se ta prijava odnosi na nezakonite radnje trojice crnogorskih državljana.

„Pošto se optužbe tiču, po svoj prilici, trojice crnogorskih državljana, a centralno je pitanje crnogorsko zakonodavstvo o stečaju, mi smo zvanično poslali zahtjev crnogorskim vlastima da vidimo da li će preuzeti gonjenje. U ovom trenutku čekamo odgovor crnogorskih vlasti“, izjavila je Karmen Prior za Dan.

XS
SM
MD
LG