Dostupni linkovi

Ljevičarski kandidat vodi na izborima u Urugavju


Ljevičarski kandidat vladajuće koalicije Tabare Vaskes osvojio je u nedjelju najveći broj glasova u prvom krugu predsjedničkih izbora.

To nije dovoljno za pobjedu u prvom krugu, pa će sljedećeg mjeseca biti održan drugi krug.

Vaskes, koji je član koalicije Široki front, izjavio je da će 30. novembra biti održan drugi krug predsjedničkih izbora u kome će mu protivkandidat vjerovatno biti mladi opozicioni kandidat Luis Lakalje Pou.

Prema preliminarnim rezultatima, Vaskes (74) će imati između 44 i 46 odsto glasova, dok je Lakalje Pou (41) iz Nacionalne stranke dobio između 31 i 33 odsto, javlja Rojters.

Poslije prebrojanih 28 odsto glasova, Vaskes je dobio 42,2 odsto, a Lakalje Pou 34,7 odsto glasova.

Vaskesov Široki front došao je na vlast 2005. godine.

Njegov spoj protržišne ekonomske politike i socijalnih mjera, zahvaljujući kojima je smanjena stopa siromaštva, dobio je veliku podršku, ali on po ustavu nije mogao da se kandiduje za dva uzastopna mandata.

Njegov bliski saveznik i odlazeći predsjednik Urugvaja Hose Muhika nastavio je da provodi njegovu politiku koja uživa veliku popularnost među biračima.

Međutim ima onih koji nisu zadovoljni razmjerama Muhikinih socijalnih reformi, uključujući legalizaciju abortusa, gej brakova i proizvodnje i distribucije marihuane.

XS
SM
MD
LG