Dostupni linkovi

Rusija:Ukrajinski izbori mogu pomoći miru ali brinu "nacionalisti"


Paralmntrani izbori u Ukrajini nude šansu za mir na istoku Ukrajine, rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije, Grigorij Karasin u ponedjeljak, 27.oktobra, ali je upozorio da ulazak "nacionalista" u vlast može podriti taj poroces, prenijela je agencija RIA Novosti.

Inicijalani rezulati pokazuju da su proevropske partije u Ukrajini osigurale jasnu pobjedu na prvim izborima održanim nakon protesta započetih novembra 2013., koji su doveli do svrgavanje proruskog predsjednika Viktora Janukoviča u februaru ove godine.

"Partije koje podržavaju mirno rješenje unutrašnje ukrajinske krize osvojile su većinu.To im daje novu šansu da se okrenu sporazumima koje smo postigli, prvo i prije svega u Minsku", naveo je Karasin misleći na sporazum o obustavi vatre postignut 5.septembra u Minku između Kijeva, Moskve i proruskih separatista na istoku Ukrajine.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je rekao da prvi rezulat izbora pokazuje podršku njegovom planu da okonča prorusku pobunu na istoku i pokrene reforme.

Kijev i Zapad optužuju Moskvu za destablizaciju Ukrajine, naoružavanje i podržavanje pobunjenika, kao i slanje ruskih trupa u to područje, što Kremlj uporno negira.

"Činjenica da su otvoreno nacionalističke i šovinističke snage osvojile značajnu podršku i da će biti zastupljni u Radi (Parlamentu) predstavlja dodatnu prijetnju da će se ponovo čuti zvuk ....poziva za upotrebu sile, za krvoprolićem" , naveo je Krasin, dodajući " to je izuzetno opasno".

XS
SM
MD
LG