Dostupni linkovi

Kina smanjuje broj smrtnih kazni


Kineski parlament razmatra ukidanje smrtne kazne za devet od ukupno 55 krivičnih dela za koje je zaprećena smrtna kazna.

U Kini se izvrši više smrtnih kazni nego u svim drugim zemljama ukupno, medjutim sada je kineskoj narodnoj skupštini dostavljen nacrt amandmana o smanjenju liste krivičnih dela za koje je predvidjena smrtna kazna, navodi AFP.

Na važnom sastanku prošle nedelje kineska Komunistička partija je obećala da će obezbediti "vladavinu prava", mada analitičari kažu da će vladajuća stranka i dalje strogo kontrolisati sudove.

Devet nenasilnih zločina koji bi mogli biti skinuti sa liste krivičnih dela za koje je zaprećena smrtna kazna obuhvataju trgovinu oružjem, municijom ili nuklearnim materijalima, falsifikovanje novčanica i prikupljanje novca prevarom.

Pogubljenja zbog finansijskih krivičnih dela predstavljaju naročito kontroverzno pitanje u Kini, gde kredite banaka kontroliše država, pa privatne kompanije ponekad teško dolaze do sredstava.

Prošle godine je streljački vod pogubio biznismena Zenga Čengdjijea zbog ilegalnog prikupljanja sredstava i prevaru investitora za oko 460 miliona dolara. Njegova porodica nije ni obaveštena o njegovom pogubljenju pre tog čina.

Njegovi advokati su tvrdili da je imao dovoljno imovine da pokrije dugove da mu je država nije konfiskovala.

Sud je prošle godine osudio na smrt 39-godišnju poslovnu ženu zato što je na prevaru od svojih klijenata zaradila 70 miliona dolara.

Kina je 2011. godine već smanjila broj krivičnih dela za koje je predvidjena smrtna kazna sa 68 na 55.

XS
SM
MD
LG