Dostupni linkovi

Prva pomoć Atini posle oluje milion evra


Milion evra je potrebno za početak popravke štete od oluje koja je u petak pogodila Atinu, saopštile su u nedelju uveče vlasti Grčke.

Manje od 48 sati posle nevremena, Vatrogasnaa služba Grčke je u saradnji sa opštinskim služzbama završila popis i saopštila da je bujica oštetila ili uništila 580 zgrada i 168 vozila, i da štete ima u čak 25 od 30 atinskih opština.

U ponedeljak će Ministarstvo unutrašnjih poslova formalno zatražiti od ministra finansija Hristosa Stajkurasa isplatu milion evra, za početak otklanjanja štete.

Opštinske uprave su već obaveštene o pojedinostima popisane štete i proceduri za obeštećenje, da bi pripremile hitnu isplatu novca građanima čim je ministar odobri.

Uporedo su Vlada i opštinske uprave na zajedničkoj sednici odlučile da svako poplavljeno domaćinstvo dobije hitnu pomoć od 587 evra za neposredne, svakodnevne potrebe, pre no što stigne pomoć za popravke.

Uz to, svako domaćinstvo će dobiti od 1.174 do 5.869 evra za popravku oštećenja kuće ili stana i kućnih aparata - zavisno od broja clanova domaćinstva, od obima štete koja je razvrstana u tri kategorije, i zavisno od veličine stambene površine, takođe razvrstane u tri kategorije.

Obe vrste odštete biće isplaćene stanarima bez obzira na to da li su vlasnici nekretnine koja je bila poplavljena, ili je samo iznajmljuju od vlasnika.

Po novijim podacima Meteorološke službe Grčke, u petak je palo kiše koliko obično padne za čitava tri jesenja meseca.

U delovima Atine je u petak palo od 76, do čak 139 milimetara kiše, odnosno - po kvadratnom metro - 76 do 139 litara vode koja nije imala kuda da oteče.

XS
SM
MD
LG